Cristina Clima – autoare de povești personalizate pentru copii

Cristina Clima este tânără autoare de povești personalizate pentru copii. Ambițioasă, cu planuri mărețe, îndrăgostită de artă și de creație, omniprezentă în tot și toate, este omul-inspirație, și, nu în ultimul rând, este pilonul din spatele My Secret Land, în calitate de autor și co-fondator. Probabil că asociezi numele ei cu ”Tărâmul Secret al Mănușilor”, ea fiind autoarea acestei cărți pentru copii, lansată în anul 2020. Noi am decis să o luăm la întrebări, să aflăm și să îți prezentăm mai multe secrete și informații din spatele colecției de povești personalizate My Secret Land.

Cine este Cristina Clima și ce face cu pasiune și dedicare în fiecare zi din viața sa?

Sunt un om care creează, un om care se dedică, care acordă timp și pasiune pentru fiecare lucru. De fapt, sunt antreprenoare și autoare, încerc să le combin pe cele două într-un tot întreg. În general, sunt un om multitasking (râde).

Care este ”de ce-ul” tău și cum a pornit proiectul My Secret Land?

Totul a început dintr-o pură întâmplare. Mulți ani la rând, am scris versuri și proză cu multă pasiune. Însă, odată cu trecerea timpului, am pus pe primul loc alte activități. Am început acest proiect în calitate de antreprenoare, nu de scriitoare. Povestea a venit pe parcurs, iar magia s-a întâmplat într-o seară, când foarte inspirată fiind, dintr-o răsuflare am ajuns să scriu prima mea poveste pentru copii: ”Tărâmul Secret al Mănușilor”. Cu siguranță, inspirația îmi vine de la interacțiunea cu copiii, în mod special, cu nepoții mei. Și sunt sigură că urmează și alte noi povești personalizate de arătat lumii.

Ce este, de fapt, My Secret Land?

My Secret Land este o lume a magiei, o lume secretă, captivantă, în care fiecare copil poate deveni erou în propria sa poveste. Practic, pe platforma noastră: mysecretland.ro poți crea noi povești personalizate indicând numele copilului, localitatea unde se desfășoară acțiunea, felul în care arată personajul principal. Astfel, magia se întâmplă: o nouă poveste este creată din doar câteva click-uri.

Ce înseamnă pentru tine o poveste și ce determină unicitatea poveștilor tale?

O poveste este un loc în care te retragi într-o lume imaginară, într-o lume a tuturor posibilităților. Poveștile mele sunt inspirate din viața reală, din dilemele și ”problemele” celor mici. Eu mi-am propus să le răspund la întrebările care îi macină pe copii, într-un mod creativ și captivant. Al doilea element de unicitate a poveștilor este personalizarea. Copilul este personajul principal și este plasat în centrul acțiunii, practic, o întreagă poveste se construiește în jurul lui. În același timp, punem mult accent pe calitatea conținutului, desenelor, dar și pe elementul surpriză pe care copilul îl descoperă.

Ai lansat deja a doua poveste. Ce te-a inspirat pentru a doua carte ”Noaptea în care somnul a dispărut”?

Și la a doua poveste copiii și realitatea lor au fost sursa mea de inspirație. Este o poveste care se bazează pe experiența trăită cu nepoții mei, când la miez noapte auzi replica: ”Cristinaaa, nu pot să adooorm!”. Cu această ”provocare” se confruntă foarte mulți copii. Cu siguranță, în această situație se regăsesc și mulți părinți. Povestea ”Noaptea în care Somnul a dispărut” este despre un copilaș care nu poate să adoarmă, deși e noapte târzie. A încercat toate variantele posibile: a numărat oițe, a băut lapte cu miere, dar nimic nu funcționează! Desigur, un personaj magic și misterios îi va veni în ajutor. Astfel, eroul nostru, copilașul care nu poate să adoarmă, va porni într-o minunată călătorie. Va avea parte de o adevărată aventură, în care își va da seama ce îl face pe Somn să îl viziteze în fiecare noapte.

Cum vezi dezvoltarea proiectului My Secret Land, pe viitor?

Pentru viitor avem planuri mărețe și multe idei creative, idei care se pot transforma nu doar în povești personalizate, dar și în alte tipuri de materiale/produse pentru copii. Să ne urmăriți îndeaproape, pentru că urmează multe surprize inedite.

Unde îți găsești inspirația pentru scris?

Inspirația îmi vine din trecut, din copilărie, din interacțiunile cu cei mici, din problemele și dilemele pe care aceștia le au. Cărțile mele au la bază situații reale. Bunăoară, inspirație pentru prima poveste a fost nepoțelul meu, care pe timp de iarnă, la fiecare două zile, își pierdea căciula sau mănușile. Așa a apărut ”Tărâmul Secret al Mănușilor”. În această poveste, un copilaș se întreabă unde dispar în mod misterios mănușile sale, mai ales că ”le pune în buzunar, de fiecare dată”. Va porni într-o călătorie palpitantă, în care va descoperi un Tărâm cu mii de mănuși și multe personaje interesante. Spre finalul călătoriei sale, va rezolva și cel mai important mister: ce se întâmplă, de fapt, cu mănușile ”dispărute”.

De ce crezi că este importantă lectura pentru un copil?

În primul rând, datorită poveștilor, copilul se descoperă pe sine și descoperă lumea înconjurătoare. Cărțile de calitate, după mine, sunt importante pentru că îl ajută pe copil să-și descopere temerile și să le depășească, să-și descopere calitățile și să le valorifice. Lectura alături de cei dragi este un moment de conexiune și de împărtășire a imaginației.

Care crezi că este misiunea ta, în calitate de autoare de cărți pentru copii?

Cred că misiunea mea este să mă adaptez cât mai bine nevoilor și provocărilor pe care le au cei mici. Apoi, să transpun totul în povești personalizate captivante, cu o morală prezentată în mod subtil, care să-i ajute să-și înțeleagă mai bine lumea interioară, dar și lumea înconjurătoare.

Îi mulțumim Cristinei că ne-a povestit ce se întâmplă în culisele proiectului My Secret Land și ne-a împărtășit atât de multe lucruri interesante despre lumea poveștilor personalizate. Noi o admirăm din toată inima și ne bucurăm că o avem aproape.

Descoperă și tu magia poveștilor My Secret Land. Alege o carte personalizată pentru copii de pe site-ul nostru. Procesul de personalizare este unul simplu și intuitiv. Vei putea citi întregul conținut al poveștii, să te asiguri că va fi pe placul copilului. Plasând o comandă pe site-ul nostru: mysecretland.ro, o minunată carte personalizată pentru copii va ajunge în format fizic la tine. Rămâi aproape de noi și în Social Media, unde poți descoperi mai multe despre cărțile personalizate.

Coș